Kas on võimalik liiga palju magada?

Kui palju und on liiga palju?

Liiga palju und ei ole hea ega halb, kuid see ütleb meile midagi. Kümme või enam tundi und on liiga palju, kui see juhtub igal ööl. Kui see juhtub aeg-ajalt (tavaliselt nädalavahetusel), on see märk sellest, et ülejäänud nädala jooksul on unepuudus; liiga palju magamine on märk sellest, et vähemast ei piisa.

Kui inimene magab 10–12 tundi kindlal ööl pärast mitut optimaalsest lühemat ööd, on vaja täiendavaid unetunde, kuid sellega võib kaasneda ka närtsinud olek. See võib panna inimesi arvama, et süüdlane on liiga palju und, kuigi tegelikult on lahenduseks tervislikumate harjumuste juurutamine.

Kuigi me kõik oleme erinevad ning vajame ka erinevaid unetunde, et optimaalselt funktsioneerida, siis kui inimene magab seitse ööd nädalas 10–12 tundi öösel, võib tal olla mõni tervisehäire, nagu uneapnoe, depressioon, rahutute jalgade sündroom, hormoonide tasakaalustamatus või toiduallergia. Sel juhul tuleks pöörduda arsti poole ja kaaluda uneuuringut.

Miks tekitab pikk magamine närtsinud tunnet?

Une inerts põhjustab ärkvelolekul uinumist ja mida rohkem und napib, seda unisemaks Sa muutud, isegi kui oled pikalt maganud. Unevõlg koguneb. Kui keha ei saa piisavalt magada, on stressihormoonide, nagu kortisool, tase kõrgenenud. Kui Sinu keha saab lõpuks piisavalt puhata, tahab ta ikkagi rohkem.

Mõlemal juhul väidavad teadlased, et kui vajame kofeiini enne keskpäeva, ei maga me ilmselt konstantselt piisavalt unetunde.


Neli vahendit hommikuse närtsinud vastu:

  1. Une kogus – umbes kaheksa tundi on une kuldstandard, kuid see on kõige tavalisema vahemiku keskmine (7–9). Mõned inimesed vajavad rohkem ja teised vähem. Enamik inimesi arvab, et nad vajavad vähem, kui nad tegelikult vajavad. Üks võimalus maagilise numbri väljaselgitamiseks on seada nädalaks uni prioriteediks. Mine igal õhtul samal kellaajal magama ja sea eesmärgiks üheksa unetundi pluss 30 minutit magamajäämiseks. Mõnel ööl võid magada rohkem kui teisel, kuid nädala lõpus peaks hakkama inimene teatud arvu tundide järel loomulikult ärkama ja tundma end suurema osa päevast puhanuna. Kui see nädal und on segane ja rahutu, on see märk, et Sul võib vaja minna teist nädalat, et oma unetasakaal taas paika saada.

  2. Unekvaliteet – kui inimene magab järjepidevalt 8-9 tundi öösiti ja ärkab kurnatuna, võib tegemist olla mõne tervisehäire või unehäirega. Miski võib und häirida, näiteks toatemperatuur, magamaminekule liiga lähedal olevad ekraanid (häirivad melatoniini), kofeiin või alkohol tarbimine, voodipartner või lemmikloom segab unetsükleid, stress või midagi muud.

  3. Kronotüüp – igal inimesel on geneetiliselt seotud kalduvus ideaalse magamamineku ja ärkamisaja poole. Mõelge varajasele linnule või öökullile. Kui inimene magab öösiti 8–9 tundi ja tunneb end päeval ikka halvasti, võib abi olla 15-minutilisest graafiku nihkest ühes või teises suunas. Kehal võib kuluda mitu ööd kuni nädal, enne kui see end paika seab.

  4. Järjepidevus – igal õhtul samal ajal magama minek ja iga päev samal kellaajal ärkamine on oluline une tervise ja päevase energiataseme jaoks. Kõik 3 triljonit inimkeha rakku adapteeruvad kindlale uneajale, mis muudab keha jaoks kergemaks nii magama jäämise kui ka ärkamise protsessi. 

Kui Sul pole ülevaadet oma uneharjumuste kohta, siis soovitame pidada nädal-kaks unepäevikut, mis võib aidata Sul une tervisega paremini kursis olla ja näha oma unemustreid. Märgi üles mis kell Sa magama läksid, mis kell ärkasid, kuidas iseloomustaksid oma une 5 palli skaalal, kui puhanult üles ärkasid ning mida eelmisel päeval tegid (trenn, ekraanid paar tundi enne magamaminekut, alkoholi tarbimine jne). Analüüsides seda infot saad ka hakata tegema järeldusi, et optimeerida oma unetsükleid.


IntensivePT koolitab personaaltreenereid Eestis, Rootsis, Soomes ja Islandil - pakkudes põhjalikke teadmisi personaaltreenerina töötamise ning oma personaaltreeneri brändi kasvatamise alustaladel. Loe lisaks koolituse ajakava ning struktuuri kohta https://www.intensivept.ee/koolituste-plaan