2022 tervise trendid

2022. aasta trendid tervise vallas

Viimasel ajal on hakanud vestlus fitnessi ümber muutuma, kuna rohkem inimesi on hakanud keskenduma esteetiliste eesmärkide asemel vaimsele tervisele ja treeningule kui heaolutunde tekitajale. Pandeemia ajendas seda nihet veelgi enam, sest karantiin ja isoleeritus sundisid paljusid nägema treenimist enesehoolitsuse vormis.

Hübriidne virtuaalne ja näost-näkku treenimine

Kui viimased kaks aastat on meile midagi õpetanud, siis seda, et tegelikult saame treenida kõikjal, kus viibime – kodus või väljaspool seda. Hübriidtreeningud, mille käigus tehakse nii virtuaalseid kui ka personaaltreeninguid, jätkavad 2022. aastal hüppeliselt, eriti hiljutiste COVID-19 variantide valguses.

Kuid virtuaalse treeningu üks puudulik aspekt – isegi kogukonnaplatvormidega rakenduste puhul – on inimestevaheline suhtlemine ja just seetõttu suunduvad inimesed ikka veel jõusaalidesse ja spordistuudiotesse. Treeningu ajal teistega suhtlemine, olgu selleks treener või treeningul viibivad inimesed, võib aidata parandada vaimset ja emotsionaalset heaolutunnet.


Personaliseeritud treening

Olenemata sellest, kas 2022. aasta sihiks on poolmaratoni jooksmine, suuremate raskuste tõstmine või lihtsalt rohkem liikumist, võib personaaltreener selle eesmärgi poole püüdlemisel abiks olla. 

Kuigi mõned võisid varem personaaltreeningut vaadelda kui ebavajalikku kulutust, kaalub rohkem inimesi praegu personaaltreeningut, sest see on viis kuidas oma tervis esikohale seada - seda eriti kui see on pikemalt tahaplaanile jäänud. 

Viimase aasta jooksul oleme näinud paljusid treenereid, kes laiendavad oma personaaltreeningute äritegevust digitaalselt, pakkudes individuaalseid treeninguid ja kohandatud treeningkavasid, mis on suunatud kindla eesmärgi saavutamiseks. 


Interaktiivne varustus

Viimasel aastal ülemaailmset kuulsust kogunud Peloton pakub internetiühendusega statsionaarset jalgratast ja jooksulinti, mis võimaldavad igakuistel tellijatel video kaudu tundides osaleda. Teine näide on erinevad peeglid, kuhu on lisatud ekraan, millelt saad ülesandeid jälgida ning kaasa tehes ka oma vormi silmas pidada. Usume, et interaktiine varustus muutub 2022. aastal peavooluks.


Lühemad intensiivsed treeningud

Paljud meist töötavad endiselt enamasti kodus ja seetõttu hindame rohkem 10-, 15-, 20- ja 30-minutilisi treeninguid, mida saab lõunapausi ajal või Zoomi koosolekute vahel hõlpsalt sisse lülitada.

Vaid viie või kümne minuti pühendamine liikumisele võib anda päeva jooksul vaimse taastumise, eemaldades mõtted stressirohketest tööülesannetest. Lühemad treeningud aitavad vähendada ka vaeva, et leida aega treeningute jaoks oma ajakavas.


Liikuvustreening

Kuna kontorisse sõitmist on vähem ja väljas käimisele kulub vähem aega, liigume vähem ja inimesed otsivad viise, kuidas tõrjuda istumisest tekkivat liigeste pinget ja valu. Vihje: liikumistreening. Liikuvustöö (mõelge: venitused) mitte ainult ei aita leevendada pinget liigestes, vaid parandavad ka treeninguid, kuna saame harjutusi teha kogu liikumisulatusega. 


Välitreeningud

Kuna 2021. aasta jooksul oli mitmeid kuid, kui jõusaalid olid kinni ning ka hetkel on suurele grupile inimestele seal käimine keelatud, on paljud inimesed leidnud lahenduse väljas treenimisega. Eesti kliimas on see küll lihtsam aprillist oktoobrini, kuid olenemata sellest, kas tegemist on kõndimise, matkamise, mägirattasõidu või rajajooksmisega, jääb välitreening 2022. aastal populaarseks treeningutrendiks.


IntensivePT koolitab personaaltreenereid Eestis, Rootsis, Soomes ja Islandil - pakkudes põhjalikke teadmisi personaaltreenerina töötamise ning oma personaaltreeneri brändi kasvatamise alustaladel. Loe lisaks koolituse ajakava ning struktuuri kohta https://www.intensivept.ee/koolituste-plaan