Mida teha, kui treeningmotivatsiooni napib?

Kuidas leida trennimotivatsiooni?

Erinevalt laialt levinud arvamusele, ei ole motivatsioon tegelikult meie püsiv seisund. Mitte keegi pole 100% ajast täielikult motiveeritud – olgu selleks siis trenni tegemine, toitumine, hommikune ärkamine, koristamine, töötamine või midagi muud. Motivatsioon muutub ajas ning tegelikult, selle asemel et tugineda motivatsiooni leidmisele või selle kinnisideele, on meie kõige suuremaks abimeheks harjumused.

Motivatsioon aitab Sul tegutsema asuda – harjumused tegutsemist jätkata

Meile kõigile on tuttav olukord, kus suure hurraa ja entusiasmiga otsustame järsku oma elus kannapöörde teha. Ja selline suur ind on suurepärane alustav jõud – midagi mis paneb Sind neid esimesi samme tegema. Esimene tervislik toidukord. Esimene treening.

Kuid olgem ausad – selline kõrgel harjal surfamine pole meie igapäevaelu muutlikust arvestades realistlik. Meie elu ei koosne ainult treeningust ega toitumisest. Tuleb leppida, et meie elu mõjutavad mitmed erinevad tegurid – sealhulgas töökohustused, lähedased, ümbritsevate inimeste harjumused ja nn. suvalised juhtumised. Sel hetkel, kui need igapäeva elu lained meil järsku üle pea löövad on motivatsioon kerge kaduma ning taanduma.

 

Esimesed sammud tehtud – kujunda uued harjumused

Need esimesed sammud on olulised – ja alati kõige tugevama emotsiooniga. Kuid meil tuleb mõista, et see emotsioon tähistab meie soovi muutuda – meie soovi oma elukvaliteeti parandada ja midagi muuta. Need tulemused ei saabu üle öö vaid järjepideva töö tulemusel. Pane paika kindlad päevad ja tunnid mil oma uuele eesmärgile pühendud. Sea eesmärgiks mitte muutuda vaid tegutseda. Iga päev. Järjepidevalt. Sihikindlalt.

Selliselt ehitad endale plaani, mida järgida oma eesmärgi saavutamiseks.

 

Kui läheb raskeks – tugine harjumustele

Esmalt lepi sellega, et mingi hetk läheb raskeks – päevad pole vennad ja meil kõigil on halbu päevi. Kui läheb raskeks ja tunned et enam ei jõua – siis tugine oma harjumustele. Jätka oma plaani ellu viimist, kuid tee see võimalikult nauditavaks. Kui tunned, et ei jaksa trenni teha – mine endiselt oma regulaarsel ajal jõusaali ja soorita kasvõi üks harjutus. Kui tunned, et peale seda ühte harjutust enam ei taha – paki asjad kokku ja mine lõõgastu saunas.

Kui tunned peale esimest harjutust, et energia tuli tagasi, siis jätka niikaua kuni soovid. Oluline on siin harjumuse jätkamine. Plaani järgimine ja selle kohandamine.

Selliselt sa tead, et kujundad endiselt harjumust ja oma elustiili. Isegi kui see on 10 minutit, on see harjumuste kujundamiseks meeletult oluline.

 

Tee oma teekond võimalikult nauditavaks – distsipliin on piiratud ressurss

Leia harjutused, mida armastad ja mida naudid. Midagi, mis ei tundu meeletu eneseületusena. Kasuta neid harjutusi ja liigutusi oma rutiini säilitamiseks aegadel, mil tunned, et energiat ja motivatsiooni napib. Kui tunned, et pole jaksu, siis ära suru end hambad ristis tervet treeningut läbi tegema. Oluline on, et sinu uus harjumus oleks midagi, mis annab sulle pigem positiivset emotsiooni. Neil päevadel, kui jaksu ja indu on rohkem, saad alati endast maksimaalse pingutuse välja suruda.

 

KUIDAS TREENERINA NEID NIPPE KASUTADA?

Treenerina kohtad sa kindlasti kliente, kes suure hurraaga soovivad treenida järsku 5-6 korda nädalas ja kes soovivad oma elu muuta. Muidugi pead sa neid julgustama – see on suurepärane, et need kliendid on leidnud endas motivatsiooni ning tahavad endast enamat.

 Sellegi poolest anna ülientusiastlikele klientidele mõista järjepideva töö olulisusest. Pane paika plaan, mille alusel need kliendid suudavad KINDLASTI trenni teha – mitte täna, mitte homme, aga midagi mis oleks realistlik pikas plaanis. Kui selleks on 2 treeningut nädalas – siis ehita plaan vastavalt sellele. Ja kui kliendil on rohkem aega, saad alati treeninguid lisada. Oluline on olla realistlik.

Kui töötad jõusaalis personaaltreenerina, siis Sinuga treeningu kokkuleppimine toimib ankur tegevusena – sarnaselt nagu arstivisiidi broneerimine, on meil lihtsam leida aega tegevusteks, mis on kellegiga kokku lepitud. Siin saad kindlasti klientidele toeks olla – juba sellega, et nende harjumus säiliks.


Kui aga pakud treeningkavasid, siis on oluline anda klientidele mõista, mida teha siis, kui motivatsiooni pole – anna neile meeldiv lühike kava, mida kliendid kasutada saavad neil madalama energiaga aegadel. Midagi, millele tugineda, kui rasked kükid 60 minutiline treening on viimane asi, millele klient mõelda tahab.


IntensivePT koolitab personaaltreenereid Eestis, Rootsis, Soomes ja Islandil - pakkudes põhjalikke teadmisi personaaltreenerina töötamise ning oma personaaltreeneri brändi kasvatamise alustaladel. Loe lisaks koolituse ajakava ning struktuuri kohta https://www.intensivept.ee/koolituste-plaan