Kuidas toetada kliendi intuitiivset söömist?

Me elame ajal, kus enese piitsutamine päevase 1200 kalori tarbimisega, keelunimekirjad ja pidevad dieedinipid on kahjuks kinnistunud, eriti neile, kes on huvitatud suurest elustiili muutusest. 

Tihti ei piisa alternatiivide hindamiseks oma teadmiste tasemest ning ostetakse toitumisprogramm või 30-päevane coaching, mis ei pruugi inimese individuaalsetele vajadustele üldse vastata. Seda vaid seetõttu, et neid turustab tuntud inimene, kes teab, kuidas oma “klientide” lugusid muutuste soovijatega jagada. Kahjuks ei saa rääkida kliendisuhtest, kui ei võeta arvesse iga indiviidi keha, ajalugu, vajadusi, kogukoormust ja tulevikueesmärke.

Üha enam treenereid pakub vaid treeningprogramme, pannes kliendi ise vastutama oma toidukordade planeerimise eest. Esimene samm sellest spiraalist välja on jõuda selleni, et suhtumine toitu on neutraalne (pole häid ja halbu toite) ja mida on võimalik saavutada näiteks läbi intuitiivse söömise.

Mis on intuitiivne toitumine?

Intuitiivne toitumine algab ideest teha rahu igasuguste toitudega. Traditsioonilised dieedid võivad teatud toite või toidugruppe piirata või keelata või isegi survestada sööma midagi, mis ei meeldi. Intuitiivne toitumine eeldab, et toitu ei peeta enam "heaks" või "halvaks", vaid keskendutaks oma keha kuulamisele ja söömisele, mis tundub õige ja vajalik. 

Mõned võivad arvata, et intuitiivne toitumine on kontrolli kaotamine ja pidev söömine. Intuitiivse toitumise mõte on aga ära kasutada keha loomulikku võimet suhelda ajuga nälja- või küllastustundest ja kuulata neid sõnumeid. Intuitiivset toitumist ei tohiks kombineerida kaalu langetamise või tõstmisega, vaid lihtsalt tervisliku toitumise ja neutraalsuse leidmisega. Välimusekesksest mõtlemisest lahti lastes on võimalik keskenduda sügavamalt nendele toiduainetele, millest on füüsilise ja vaimse heaolu parandamisest kõige rohkem kasu. 

 

Kuidas toetada intuitiivset toitumist?

Kuula oma keha. Julgusta klienti kuulama oma keha ja usaldama selle saadetud sõnumeid. Julgusta teda mitmekülgselt sööma, kui ta on näljane. Ära pikenda oma nälga ega venita intervalle, sest see muudab keha jaoks raskemaks sõnumeid kuulata - näljatunne võib kaduda, aga tegelikult tuleks süüa rohkem. Söömise ajal on hea pühendada see hetk ainult toidule ning unustada sarjad ja sotsiaalmeedia. Kui klient oma söömiskogemust naudib, tunneb ta end rohkem rahulolevana ja õnnelikumana, muutes keha sõnumid hõlpsamini loetavaks ja seeläbi ka teada, kuna ta on piisavalt söönud.

Vali toidud, mis annavad hea enesetunde. Teatud toitude keelamine võib põhjustada tugevat isu ja isegi ülesöömist. Intuitiivne toitumine tähendab toitude valimist, mis vastavad nii tervisevajadustele kui ka maitsemeeltele. Kui kliendil on ise šokolaadi järgi samal ajal kui ta mitmekülgselt sööb, tuleks tal oma keha kuulata. Vastasel juhul ei pruugi šokolaaditükk mitme päeva möödudes enam neid isusid kustutada, vaid ta leiab end olukorras, kus on söönud ära selle asemel terve tahvli šokolaadi.

Aruta oma tundeid. Emotsionaalse söömise puhul on tavaline, et see on meie enda eest varjatud. Räägi oma kliendiga intuitiivse söömise kulgemisest, rasketest hetkedest nädala jooksul ja igapäevaelust. Kui kliendil on igapäevaelus raskusi või palju negatiivseid emotsioone, võib oma söömise intuitiivne jälgimine talle üle jõu käia. Kui märkad seda, võid julgustada oma klienti rääkima toitumisspetsialisti või söömishäiretele spetsialiseerunud terapeudiga.

 

Millele intuitiivse toitumise juures tähelepanu pöörata?

Intuitiivse toitumise eesmärk on eemaldada piiravad mõttemustrid meie igapäevasest toidust ja toitumisest mõeldes. Selline lähenemine parandab meie suhet toiduga ning vähendab toitumisega seotud ärevust - läbi arusaama, et ükski toiduaine ei ole meile “halb” - vaid kõigel on koht meie toidulaual. 

Intuitiivse toitumise juures on aga treenerina oluline keskenduda kliendi harimisele ning tema teadlikkuse tõstmisele - seda just meie makrotoitainete osas. Iga inimene võiks mõista süsivesikute, rasvade ja valkude olulisust meie toidulaual ning nende kolme kombinatsiooni vajadust meie keha naturaalseks toimimiseks. 

Intuitiivse toitumise juures on võtmesõnaks meie harjumuspärane toitumine - see ei ole parim viis neile, kes soovivad keskenduda kaalukaotusele või lihasmassi tõstmisele. 

Samuti on oluline pöörata tähelepanu hetkele, mil tegelik täiskõhu tunne tekib. 


IntensivePT koolitab personaaltreenereid Eestis, Rootsis, Soomes ja Islandil - pakkudes põhjalikke teadmisi personaaltreenerina töötamise ning oma personaaltreeneri brändi kasvatamise alustaladel. Loe lisaks koolituse ajakava ning struktuuri kohta https://www.intensivept.ee/koolituste-plaan

ToitumineIntensivept