3 viisi personaaltreenerina oma aja haldamiseks, et suurendada efektiivsust ja vältida läbipõlemist

personaaltreener aja planeerimine.jpg

Personaaltreeneri elu ja ajakava pole nagu tavalisel esmaspäevast reedeni 9–5 töötava keskmise inimese oma. Personaaltreenerid, kellel on oma ettevõte (või kes seda ehitavad), olgu see siis näost-näkku või veebipõhine, leiavad end sageli töötamas ööpäevaringselt seitsmel päeva nädalas, kui nad ei oska oma aega efektiivselt juhtida.

Ettevõtte ülesehitamine või eduka ettevõtte juhtimine võtab palju tööd ja kuigi enamik sellele teele asunud PT-st on selleks valmis ja motiveeritud tööd tegema, on töö ja eraelu tasakaalu leidmine siiski väga oluline. 

Kui soovid end pikas perspektiivis säästa ja kaugele jõuda, on äärmiselt oluline mõnikord öelda "ei"! Me kõik oleme selle valdkonnaga inimeste aitamise pärast ja kuna me naudime seda, mida me teeme, ei tundu lisatundide tegemine siin ja seal suure probleemina. Kuni leiad, et jääd ilma perekondlikest koosviibimistest, sõpradega veedetud ajast, enda treenimisest ja/või pole Sul aega endale tervislikke toite valmistada ja magada. 

Kui veedad 10–12-tunniseid päevi treenerina, on Sinu sissetulek ilmselt suurepärane, kuid see pole pikas plaanis jätkusuutlik. Muidugi võib olla vajalik oma äri ehitamiseks teha 10–12-tunniseid päevi, kuid oluline on teada, et see ei toimi pikas perspektiivis ning on nii vaimselt kui ka füüsiliselt kurnav. 

#1 Koosta oma nädalaplaan ja pea sellest kinni, ära lase klientidel oma ajakava dikteerida

Istu maha ja vaata oma nädalale otsa. Millistel kellaaegadel soovib enamik Sinu kliente treenida? See annab Sulle ülevaate peamistest aegadest, mil lubad klientidel trenne broneerida. Tavaliselt on see hommikul või õhtul (enne ja pärast tavapärast tööaega), mis jätab pärastlõunasse suure vaba aja ploki.

Järgmisena, lähtudes määratud tipptundidest, loo endale treeningtundide ajakava, lähtudes sellest, mitu klienti soovid nädalas treenida ja mitu päeva nädalas soovid klientidega tööd teha. Ja pea sellest ka reaalselt kinni! Kliendid ütlevad alati ajad, mis sobivad kõige paremini just neile, kuid kui nad tõesti tahavad Sinuga koos treenida, on nad sageli valmis olema paindlikud. 

Lisaks treeningutele peaksid planeerima ka ajad muudeks tegevusteks nädalas - et töötada oma veebipõhiste klientidega, ettevõtet arendada, sotsiaalmeedia ajakava koostada ning seal kirjadele vastata, e-mailidele pilk peale heita ja muidugi loomulikult ka ise treenida ja puhata. Isikliku uneaja, isiklike treeningute ning sõprade ja perega koos veedetud aja planeerimine on sama oluline kui töö.

#2 Sea prioriteedid, kasuta oma aega targalt ja küsi asjakohast tasu 

Personaaltreeneriks saamise põhieesmärkideks on aidata inimesi, aga samas ka loomulikult raha teenida. Personaaltreeneri edu ei sõltu sellest, kui palju kliente neil on ja mitu tundi päevas nendega veedetakse. PT-l võib olla terve hulk kliente (nii näost-näkku kui ka veebis) ja ta võib treenida tunde päevas, kuid kui ta ei võta oma teenuste eest piisavalt tasu, võib ta tegelikult teenida vähem kui keegi, kes tegeleb vaid väheste klientidega.

Peamine on veenduda, et küsiksid seda, mida oled väärt! Pikas perspektiivis on Sul parem oma teenuste eest rohkem küsida ja et Sul on mõned valitud kliendid, kes on nõus Sinuga treenimise eest lisatasu maksma, kui sajad kliendid, kes maksavad selle eest väga vähe.

Täiusliku hinnastamise leidmiseks võib kuluda mõni katse, kuid on oluline otsustada, kui palju Sinu aega ja asjatundlikkust need kliendid vajavad ning vastavalt sellele määrata ka oma hinnakujundus. Kliendid, kes soovivad Sinu teenuste eest rohkem maksta, suhtuvad tõsisemalt oma treeningusse ja kuna Sa ei koolita sadu teisi kliente, saad pakkuda neile paremat teenust.

# 3 Ära karda öelda „ei”

Nagu eespool mainitud, paluvad kliendid Sul alati treenida neile sobival ajal. Kliendid unustavad vahel, et kuigi oleme personaaltreenerid ja armastame seda, mida teeme, on meil tegelikult elu ka väljaspool tööd. Seetõttu pead olema treeningaegade suhtes range ja mitte järele jääma - see on kiireim tee läbipõlemiseni.

Nagu ülaltoodud mainitud, on oma aja prioritiseerimine oluline. Oluline on kohe alguses kehtestada reeglid, kui kliendid Sinuga koostööd alustavad, lähtudes Sinu paketist ja teenustest. Kui palju on neil juurdepääsu Sulle - kui kiiresti võivad nad vastust eeldada, kui nad Sulle sõnumi saadavad? 12 tunni jooksul? 24 tunni jooksul? Või ehk pakud oma teenuse osana suhtlus, et klient võib millal iganes ühendust võtta ja Sa oled nende jaoks olemas. See on miski, mida pead ise vaadates oma nädalakava otsustama. Kui teed klientidega telefonikõnesid või vestlusi, siis pane teatavad kellaajad nädalast kõrvale, et teed kõik kõned korraga ja pea nendest kellaaegadest kinni.

Spordi ning personaaltreeneri eluvaldkond võib Sind lihtsalt endasse imeda, kui Sa ei ole ajaplaneerimises strateegiline ja kui soovid ka oma eraellu panustada, pead õppima, millal öelda "ei".

Loodame, et see artikkel aitab Sul personaaltreenerina oma aega tõhusamalt juhtida, et vältida läbipõlemist.


IntensivePT koolitab personaaltreenereid Eestis, Rootsis, Soomes ja Islandil - pakkudes põhjalikke teadmisi personaaltreenerina töötamise ning oma personaaltreeneri brändi kasvatamise alustaladel.

Loe lisaks koolituse ajakava ning struktuuri kohta https://www.intensivept.ee/koolituste-plaan