Mis seos on treeningutel vaimse tervisega?

Vaimne tervis on aastal 2022 väga aktuaalne teema, inimesed meie ümber kannatavad järjest rohkem ärevuse ja depressiooni käes. Kas tõesti piisaks vaid regulaarsest treeningust? 

Süstemaatiliselt treenivad inimesed teevad seda ühelt poolt sellepärast, et see tekitab neis hea enesetunde. Treening võib tõsta meeleolu, parandada keskendumisvõimet ja arendada Sinus positiivset ellusuhtumist. Treening mõjutab oluliselt vaimset tervist järgmistest aspektidest:

  1. Kemikaalide nagu serotoniini, stressihormoonide ja endorfiinide tase ajus muutub treeningu ajal. Inimesed, kes treenivad end regulaarselt, tunnevad eesmärgi saavutamisest suurt rahulolu. 

  2. Treening vähendab skeletilihaste pinget, mis aitab kehal paremini lõdvestuda.

  3. Regulaarne treening tagab parema une. Hea uni aitab paremini oma emotsioone hallata, mis omakorda tähendab stabiilsemat meeleolu päeva jooksul ning seeläbi ka paranenud enesekontrolli, toimetulekuvõimet ja enesehinnangut.

  4. Treening juhib negatiivsetest mõtetest kõrvale ja pakub võimalusi enda ületamiseks, tekitades soovi muutuda järjest paremaks. 

  5. Lisaks annab võimaluse rohkem suhelda ja saada sotsiaalset tuge, kui treenite näiteks koos teistega. Treening tõstab kehas energiataset, mis aitab vabaneda üldisest väsimusest.


Treening ei pea olema pingeline ega võtma kaua aega. Uuringud näitavad, et madala või mõõduka intensiivsusega treening on piisav, et parandada meeleolu ja muuta negatiivseid mõttemustreid. Igasugune treening on aga parem, kui mitte üldse treenida. Kui Sa täna tunned, et ärevus, stress või depressioon Sind kimbutavad, siis lisa oma rutiini järjepidev, Sulle sobiv treening. 


IntensivePT koolitab personaaltreenereid Eestis, Rootsis, Soomes ja Islandil - pakkudes põhjalikke teadmisi personaaltreenerina töötamise ning oma personaaltreeneri brändi kasvatamise alustaladel. Loe lisaks koolituse ajakava ning struktuuri kohta https://www.intensivept.ee/koolituste-plaan

Intensivept