Treenimise põhimõtted, mis kipuvad uut trenni alustades ununema

Treeningteaduses on mitmeid põhimõtteid, mis kehtivad kõikide füüsiliste treeningute puhul, olgu selleks siis vastupidavus- või jõutreeningud. Kaks esimest neist põhimõtetest on omavahel seotud - koormuse ja taastumise põhimõte ning ülekoormuse põhimõte. Need mõlemad on üsnagi lihtsalt arusaadavad kõigile, kes on oma elus mingilgi määral treeninguga tegelenud, kuid vahetevahel kipuvad need siiski ununema, eriti siis, kui alustatakse uue trenniga.

Treenimise põhimõtted,  mis kipuvad uut trenni alustades ununema.jpg

Koormuse ja taastumise põhimõte

See on üsna lihtne. Kui me end treenime, siis koormame me sellega enda keha ning selle tagajärel on meie treeningjõudlus ajutiselt kahjustada saanud (näiteks Sinu kilomeetri jooksmise aeg on halvem, kui jooksed enne seda intervalljooksu). Kuid peale taastumisperioodi (mõni tund või päev), kohaneb meie sooritusvõime vastavalt koormusele, mille tagajärjel meie füüsiline võimekus kasvab. Tingimuseks on siin muidugi piisav koormus (või pingutusaste) et sellise kohanemist esile kutsuda.


Ülekoormamise põhimõte

Selleks, et meie keha muutuks treeningu suhtes vastupidavamaks, peab see saama piisavalt kõrge koormusega treeningkogemust. Kui inimene, kes üldiselt jookseb kilomeetri ära 7 minutiga, läheb jalutab 15 minutit, siis see ei muuda ta vastupidavust paremaks, kuna ta ei koorma oma keha sellega piisavalt.

See, kui palju koormust keha vajab, et tekitada parem vastupidavus, on väga individuaalne. Tihti räägitakse umbes 60% Sinu maksimumvõimekusest. Aga kõige huvitavam antud teema juures on see, et mida rohkem Sa pingutad, seda suuremat tõusu võimekuses võid Sa oodata. Siinkohal on väga oluline siiski meeles pidada, et see kehtib teatud limiidini, millest edasi kasvab vigastuse ja negatiivse ületreenimise risk. Oluline on olla oma kehaga kontaktis ja saada aru, mis piirist enam üle minna ei tohiks.


Niisiis, et need kaks põhimõtet kokku võtta - vastupidavuse tõstmise jaoks pead Sa oma keha päris korralikult koormama ning mida rohkem Sa seda teed, seda rohkem Sa oma treeningjõudlust kasvatad. Uut treeningut alustades võib vahel juhtuda, et juba peale paari esimest korda on näha jõudluse kasvamist, kuid see "algaja õnne" efekt kaob kiirelt peale mõnd trenni. Pikaajalisema arengu jaoks on siiski oluline meeles pidada neid kahte põhimõtet.


IntensivePT koolitab personaaltreenereid Eestis, Rootsis, Soomes ja Islandil - pakkudes põhjalikke teadmisi personaaltreenerina töötamise ning oma personaaltreeneri brändi kasvatamise alustaladel.

Loe lisaks koolituse ajakava ning struktuuri kohta https://www.intensivept.ee/koolituste-plaan