Marin Tiganik - sport ja treenimine jäävad minuga elu lõpuni, sest nendeta lihtsalt ei oska!

Marin Tiganik on lõpetanud sportiteaduste eriala Tallinna Ülikoolis ning on hetkel personaaltreener Gym!-s. IntensivePT koolitusega liitus Marin jaanuaris 2021 ning juba veebruari keskpaigaks oli eksam edukalt läbitud. Uurisime Marinilt milline näeb välja tema tavaline päev ning mis on tema tulevikuplaanid.

Marin Tiganik personaaltreener.jpg

Tegid oma elus varakult valiku, et soovid oma tööd ja sportlike eluviise siduda. Kuidas Sa selleni jõudsid? Millisel kohal oli sport Sinu jaoks lapsepõlves?

Olen terve oma elu olnud sportlik ja aktiivse eluviisiga. Alates teisest klassist kuni gümnaasiumi lõpuni mängisin võistlustasemel võrkpalli ning umbes gümnaasiumi ajal tuli lisaks võrkpallile meile juurde ka 1x nädalas jõutreenig - sellel ajal saingi aru, et see on justkui mulle loodud ning hakkasin lisaks ka iseseisvalt jõusaalis käima. Gümnaasiumi ajal oli mulle juba selge, et tahan tulevikus teha midagi, mis on seotud spordiga ning sealt tuligi otsus minna peale gümnaasiumi lõpetamist Tallinna Ülikooli kehakultuuri õppima. Personaaltreeninguteni jõudsin tegelikult üldse nii, et inimesed hakkasid mulle mingi hetk kirjutama, et ega ma personaaltreeninguid ei anna ja nii need esimesed kliendid tulid.

(personaal)treeneri ametis ei ole olulised ainult teadmised ja oskused vaid ka klientidega suhtlemine ning nende harimine ja suunamine - kas see on Sinu jaoks pigem raske või kerge? Mis Sulle enam kliendisuhtluse juures naudingut pakub?

Oleneb täiesti inimesest, mõnega on kergem, mõnega raskem. Arvan, et sul peab selle inimesega, keda sa treenid, klapp tekkima. Mõne inimesega sa ei sobigi koostööd tegema ja see on täiesti okei. Sellepärast peabki personaaltreenereid palju olema, et iga klient leiaks omale sobiva. 

Kuna ma olen hästi empaatiavõimeline inimene, siis ma elan alati kõikide muresid ja rõõme väga läbi ja eks kliendisuhtluse kõige meeldivamaks osaks ongi see, kui kliendid saavutavad oma eesmärke, siis on selline tunne nagu oleks ise need saavutanud :)

Marin Tiganik personaaltreener 2.jpg

Personaaltreeneri töö on pidev eneseareng - millised teemad Sind enim paeluvad?

Viimasel ajal on mind huvitama hakanud (spordi)psühholoogia, sest oma klientide pealt näen ka pidevalt, kui suur osa on meie mõtlemisel ja kui palju see meid tegelikult mõjutab. Kuna praegu on veidi keerulisemad ajad maailmas, siis on tegelikult väga tähtis lisaks füüsilisele aktiivsusele tegeleda ka oma vaimse tervise ja mõttemaailmaga. 

Muidugi paneb mind ikka veel hämmastama kogu inimkeha tervikuna, kõik need füsioloogilised ja biokeemilised protsessid ning see, kuidas me oleme võimelised oma keha arendama ning muutma.

Miks peaksid nii algajad kui ka edasijõudnud personaaltreeneri teenust kasutama?

Algajad võiksid personaaltreeneri teenust kasutada, et saada selgeks harjutuste õige tehniline sooritus, õppida masinate käsitlust ning personaaltreener võiks neile teha selgeks, mis lihased erinevate harjutuste juures töötavad. Samuti oleks hea, kui treener koostaks algajale struktureeritud ja personaalse kava, mis on vastavuses kliendi eesmärkidega, kuna üldiselt ise seda teha ei osata. 

Edasijõudnud peaksid personaaltreeneri teenust toe ja motivatsiooni pärast kasutama. Oma kogemusest võin öelda, et nende klientide tulemused on alati paremad, keda sa pidevalt näed ja järjepidevalt treenid. Lisaks paljud kliendid ütlevad ka seda, et kui juba treeneriga on aeg kokku lepitud, siis on palju suurem tõenäosus, et trenni ka kohale tullakse.

Marin Tiganik personaaltreener 2.png

Kirjelda end kui personaaltreenerit paari lausega - kes on Sinu sihtgrupp, millised on Sinu meetodid jne.

Seda peaks vist mu klientide käest küsima, milline ma treenerina olen, sest ennast kõrvalt nii ei näe :D Aga minu peamiseks sihtgrupiks on täiesti tavalised naised, kes tahavad paremasse vormi saada või treeningutega oma elukvaliteeti paremaks muuta. Viimasel ajal on popiks saanud trennid, kus emad käivad oma tütardega. 

Päris ühtset meetodit mul ei ole, kuna igalühele meeldib treenida erinevalt, siis vastavalt kliendile ma treeningu kohandangi. 

Milline näeb välja Sinu tavaline (töö)päev?

Oleneb täiesti nädalast, aga üldiselt näevad mu tööpäevad välja sellised, et hommikul annan paar trenni, siis teen ära enda trenni ja tulen koju lõunat sööma ning seejärel lähen juba õhtuseid trenne andma. Nädalavahetused üritan trennidest vabaks jätta, et oleks aega ka toitumis- ja treeningkavadega tegeleda. Kuid mõnikord kui kõik kliendid nädala sisse ei mahu, siis käin ka nädalavahetuseti trenne andmas. Kui oled iseenda tööandja, siis on õnneks see vabadus päevi enda järgi sättida.

Marin Tiganik personaaltreener 3.jpg

Kus näed end tulevikus? Mis on Sinu unistused seoses spordi ja personaaltreeneri tööga? 

Tundub võib-olla natuke kummaline, aga ma ei ole väga pikalt oma elu ette mõelnud ja planeerinud. Olen pigem see “elan päev korraga” tüüpi inimene ning hetkel naudin täiega seda mida ma teen ja kavatsen sellega jätkata seni, kuni see mul silma särama paneb. Olen üritanud alati selle järgi elada - tee mida sa armastad ja sa ei pea päevagi oma elust töötama - siiani on õnnestunud :) 

Usun, et sport ja treenimine jäävad minuga elu lõpuni, sest nendeta lihtsalt ei oska elada. See on uskumatu, kui palju väärtust treenimine & aktiivne olemine elukvaliteedile juurde annavad.

Mida soovitaksid teistele, kes on oma teekonna alguses ja mõtlevad, et kas peaks PTks saama?

Eks iga uus algus tundub raske ja õppida on palju, kuid kui sind teeb õnnelikuks teiste inimeste aitamine ja nende elukvaliteedi paremaks muutmine, siis siin ei ole enam pikalt vaja mõelda, vaid tuleb lihtsalt kuskilt pihta hakata ja oma unistused teoks teha :)

Marini tegemistel saad silma peal hoida tema Instagrami vahendusel @marintiganik.


IntensivePT koolitab personaaltreenereid Eestis, Rootsis, Soomes ja Islandil - pakkudes põhjalikke teadmisi personaaltreenerina töötamise ning oma personaaltreeneri brändi kasvatamise alustaladel.

Loe lisaks koolituse ajakava ning struktuuri kohta https://www.intensivept.ee/koolituste-plaan


IntervjuudIntensivept