IntensivePT Eesti

View Original

6 põhjust miks Sinu klient ei saavuta soovitud vormi

Keha vormimine on protsess - selline, mis ei toimu alati nii kiiresti kui me soovime. Kuigi tervislik kehakoostise muutmine võib võtta aega, on mitmeid põhjuseid, miks Sinu klient ei pruugi saada soovitud tulemusi.


1. Ta ei maga piisavalt

Unepuudus võib kaasa aidata kaalutõusule. 

  • Halvasti magamine või vähene uni võib tekitada näljatunde isegi siis, kui seda pole.

  • Unepuudus võib mõjutada kortisooli - isu reguleeriva hormooni sekretsiooni.

  • Väsimus võib põhjustada treeningu vahele jätmise või lihtsalt vähem liikumist, kulutades vähem kaloreid.


2. Ta on stressis

Stress ja kaalutõusu või -languse puudumine käivad käsikäes. Pidev stress võib põhjustada mitmeid terviseprobleeme. 

  • Stress tekitab isusid - kui oleme stressis või õnnetud, sirutavad paljud meist suhkru- ja rasvarikaste toitude poole.

  • Stress tõstab kortisooli taset - nagu unepuudus, suurendab ka liigne stress kortisooli tootmist. See mitte ainult ei suurenda söögiisu, vaid võib põhjustada ka kõhupiirkonna rasvade täiendavat ladustamist.

  • Jätame stressi tõttu treeninguid vahele.


3. Ta sööb rohkem kui peaks

Üks kehakoostise muutmise kõige olulisemaid tegureid on see, kui palju kaloreid tarbitakse võrreldes sellega kui palju kaloreid kulutatakse.

See võib tunduda ilmne, kuid kui Sinu klient ei jälgi oma kaloreid igapäevaselt, võib ta süüa rohkem kui arvab. Tegelikult on uuringud leidnud, et enamik meist alahindavad seda, kui palju me sööme, eriti kui me sööme väljas.
Harjumus toidupäevikut pidada, sunnib teda mõtlema, mida ta sööb. Las ta registreerib oma toidukogused vähemalt nädala jooksul iga päev, olles võimalikult täpne: mõõtes portsjoneid, lugedes silte või küsides toitumisalast teavet, kui ta sööb väljas.


4. Ta kogeb aeglast ainevahetust

Ainevahetus võib aeglustuda mitmel põhjusel, millest üks on vanus, eriti kui ta ei säilita oma lihasmassi. Mõned hinnangud näitavad, et lihasmass väheneb 25–50-aastaselt igal kümnendil umbes 4%. Detailse energiakulu arvutamiseks aga kasutatakse just lihasmassi määra.

Kui ta sööb endiselt sama palju kaloreid samas kui ainevahetus aeglustub, võib tema kaal aja jooksul tõusta. Kaasa tema treeningkavasse ka raskuste tõstmist, et ainevahetust normis hoida.

Ainevahetuse aeglustumine on ka klientide jaoks üks põhilisi vabandusi, kui kliendid oma toitumist ei järgi. 9-10st juhust, pole tegemist aeglustunud ainevahetusega, vaid pigem märkamatute kalorite tarbimisega - magusad joogid, kohvi suhkruga, või toidukoguste vale analüüs. Enne kui treenerina asud aeglase ainevahetuse diagnoosimise juurde, vaata üle kliendi toitumine, päevane energiakulu arvutus ning aktiivsustaseme määramine.

“minu ainevahetus on aeglustunud” kasutatakse tihti vabandusena või põhjendusena, mille alustalad on sarnased mõtlemisele “Minu keha on selline ja ma ei saa seda muuta”.

Veel head märgid tegelikult aeglustunud ainevahetusest on näiteks vähenenud WC kasutamine suurema häda leevendamiseks - kuid kaval personaaltreener mõistab ka siin, et tegemist võib olla ka kiudainete vähenemisega. Kui kahtlustad aeglustunud ainevahetust, vaata üle kliendi makrod, energiatasakaal, detailne toitumine ning vajadusel pöördu toitumisnõustaja poole.

5. Ta võtab nädalavahetustel liiga vabalt

Pole haruldane, et kliendil läheb nädala jooksul hästi ja nädalavahetusel võtab ta treeningute ja dieediga veidi lõdvemalt. Kuigi aeg-ajalt on paus hea, võib nädalavahetusel järjekindel vabaks laskmine kahjustada tema kaalulangetamise eesmärke.

Üldiselt peab 500 grammi rasva kaotamiseks nädalas vähendama dieedi ja/või füüsilise koormusega iga päev 500 kalorit. Kui ta teeb seda ainult viiel päeval, siis süües rohkem või jättes treeningu järgmiseks kaheks päevaks vahele, on tulemus sarnane ühe sammu edasi ja kahe sammu tagasi astumisega. Meie keha ei tea millal on nädalavahetus ning tema jaoks on päevade vajatav kaloraaž iga päev sama. 

6. Tal on platoo

Treenerite jaoks on oluline, et kliendi treeningutes oleks hea tasakaal, vaid neil oleks ka plaan kuidas progresseeruda. Sinu kliendil peaks olema tasakaal nii jõutreeningu kui ka kardiotreeningu vahel, tagades, et ühte või teist ala ei treenitakse üle.

Sul peaks alati olema plaan oma kliendi edendamiseks. Isegi vastupanu treeningu ajal saad igal nädalal suurendada kordusi või vähendada puhkeaega, et aidata neil õigele teele liikuda.


Kui Sa näed, et Sinu kliendid progess ei ole nii kiire kui võiks eeldada, võta neid kuut punkti arvesse ja ole kindel, et klient täidab oma treeningplaani ning toitumiskava nagu peaks. 


IntensivePT koolitab personaaltreenereid Eestis, Rootsis, Soomes ja Islandil - pakkudes põhjalikke teadmisi personaaltreenerina töötamise ning oma personaaltreeneri brändi kasvatamise alustaladel.

Loe lisaks koolituse ajakava ning struktuuri kohta https://www.intensivept.ee/koolituste-plaan