IntensivePT Eesti

View Original

10 kasutegurit tervisele, mis tulenevad korrektsest kehahoiakust

Kui tihti Sina enda kehahoiakule tähelepanu pöörad? Kui tihti leiad end lösakil arvuti taga istudes? Kahjuks paljud meist teadlikult sellele ei mõtle, kuid tugev ning korrektne kehahoiak on palju enamat kui lihtsalt näha visuaalselt parem välja. See hoiab meie lülisamba tasakaalus ning ennetab võimalikke seljavalusid ja terviseprobleeme. Mis kasutegurid korrektsel kehahoiakul siiski on?


  1. Parem verevarustus - kaua hoitud kehv asend väsitab lihaseid ning vähendab vere varustust lihastesse. Seega hea kehahoiak parandab verevarustust.

  2. Parem “mina - pilt” - oled kindlasti leidnud endast mingeid vanu fotosid, kus näed enda halba kehahoiakut. Sirge lülisammas joondab su luid ning sa näed palju tervem ja tugevam välja!

  3. Parem enesetunne - teadlased ütlevad, et kui sa istud sirge või seisad sirgelt, on näha ka arengut sinu tuju muutustes. Halb kehahoiak võib panna sind tundma ebameeldivalt või lausa ebakindlalt.

  4. Parem hingamine - püstine, korrektne ja tugev kehahoiak koos joondunud lülisambaga aitab kopsudel paremini liikuda. See tähendab paremat hapnikuringlust, mis on oluline meie aju ning organite jaoks.

  5. Parem keskendumisvõime - parem kehahoiak viib parema hingamiseni. See ühtlasi viib suurenenud hapnikuvooni, mis annab ajule parema töövõime. Keskendumisvõime suureneb märgatavalt.

  6. Parem tasakaal - hea kehahoiak joondab sinu lülisamba ning lihasgrupid koos tööd tegema. See tähendab tugevnenud rõhku tasakaalule ning teed seda rohkem teadlikumalt.

  7. Parem energia efektiivsus - kehv kehahoiak viib kohese energiataseme languseni. Seda on seostatud väsimuse ning vähenenud võimega tegutseda efektiivselt. Tugev ning mõtestatud kehahoiak annab kohese mõnusa energialaengu.

  8. Parem lihaste kasutus - teadvustatud kehahoiak paneb lisaks lülisambale tööle ka mitmed lihased kaela, lülisamba ning kere keskosas.

  9. Parem kaela hoiak ehk väldid “tekstimise kaela” - arvestades meie pea kaalu ning nurka, mille all kummardame telefoni ekraani vaatama, paneme suure raskuse enda lülisambale. Kuid see väsitab tohutult! Hea kehahoiak ennetab kaela ning selja probleeme.

  10. Parem liikumisulatus - ajapikku halb kehahoiak vähendab Sinu liikumisulatust ning kuidas Sinu liigsesed liiguvad. Taaskord mõtestatud ja tugev kehahoiak viib hoopis liikumisulatuse paranemisele ning suurenemisele.

Ära unusta enda tervise eest hoolitseda!


Siiralt Sinuga,
IntensivePT

Allikas: https://beyondblindfold.com/10-positive-health-benefits-that-come-from-good-posture/